Våra tränare

Våra tränare på Lidingö Friidrottsgymnasium är följande:

Rafael Askros

Rafael är elitidrottare, främst inom häcklöpning med 14 SM-medaljer och landslagsuppdrag på meritlistan. Rafael är utbildad vid Sports Management Programmet i Falun och är tränare på Friidrottsgymnasiet för aktiva inom sprint/häck/ hopp samt i IFK för 16- 22 åringar.

2016 blev Rafael även förbundskapten för Svenska ungdomslandslaget i friidrott.

Sagt av Rafael:

”Att bygga en stabil och bra grund är kärnan, som senare kommer ge toppen. Likaså att tävla med sig själv istället för emot, för i slutändan kan du endast påverka det du själv gör. För att lyckas med detta jobbar jag med den aktive i centrum tar hänsyn till hela han/hennes vardag: träning och återhämtning såväl som studier och fritid”.

”Jag ser gymnasietiden som ett 3-årig grundträningsperiod som bygger grunden för de aktivas framtida idrottsliga karriär efter studenten. Mina träningar bygger på koncentration, glädje och eget ansvar”.

Malin Sundström

Malin har tidigare varit aktiv inom friidrott, längdåkning och fotboll och har bl. a stafett-SM-guld, USM-silver och ungdomsfinnkampen på meritlistan.

Malin har studerat på Tränarprogrammet och Masterprogrammet på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH), profil idrottspsykologi och ledarskap och är tränare på Friidrottsgymnasiet för de som springer 800m och uppåt samt i IFK Lidingö för 15-19-åringar.

Malin är sedan 2014 Medel- och långdistansansvarig för ungdomar i Svenska Friidrottslandslaget.

Sagt av Malin

”Jag är priviligierad som får arbeta tillsammans med ungdomar i deras strävan att försöka ´slå sig själva´, både fysiskt och mentalt. Att bevara/finna en sund typ av motivation som bygger på inre lust och glädje prioriteras högt”.

”Med fokus på ett helhetsperspektiv och en långsiktighet tas hänsyn till såväl skola, idrott och annat som kan tänkas påverka ungdomarnas välmående. Genom vägledning till optimal träningsbelastning och återhämtning skapas förutsättningar för en balanserad tillvaro. Det i sin tur främjar goda prestationer på sikt”.

Annica Sandström

Annica började med friidrott när hon var 9år och höll på i nästan 25år som aktiv, de sista åren som elitaktiv i främst längdhopp och tresteg.
Annica har ett tio-tal SM medaljer och även representerat Sverige i Finnkamper och Europacuper. Annica har läst Tränarlinjen på Bosön och gått certifierad coach hos SFIF. Annica är engagerad tränare i Lidingö friidrott sedan början av 2000-talet och idag är hon huvudtränare för 03-gruppen  och hopptränare.

Annica är tränare på Lidingö friidrottsgymnasium i främst hopp och sprint.

Sagt av Annica

”Att se ungdomar utvecklas och nå nya nivåer  där jag får vara med på  deras resa är fantastiskt. Glädjen är en självklart följeslagare  och tillsammans med den inre drivkraften hos varje individ så besitter man två viktiga komponenter  för att kunna prestera , utvecklas och ta sig till  högre  nivåer.”

”Att ha möjlighet till både bra skola och samtidigt få  träna är en fantastisk chans”

Jonas Jones

Jonas har varit aktiv inom friidrott i Spårvägens FK. Jonas har en magisterexamen från Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm med utlandsstudier i Nya Zeeland inom tränarskap och ledarskap. Jonas jobbar som verksamhetsledare på Friidrottsgymnasiet samt som Idrottslärare.

Jonas är tränare för en grupp 14-16åringar i Spårvägens FK inom medel-långdistans.

Sagt av Jonas:

”Glädje är den bästa metoden för inlärning och för prestationsförbättring. Genom att ha roligt, att känna meningsfullhet i det du gör och att tänka på längre sikt kommer du att kunna påverka din framtida friidrottskarriär i positiv riktning ”.

”Vi jobbar för att du ska få en så smidig lösning som möjligt med skola och friidrott och att du får ut maximalt av båda delarna. Men det hänger på dig att träna och ’göra det’ på golvet! Din inre motivation och energi är det som kommer spela roll i slutändan.”

Pia Niska

Pia är ansvarig för teoriutbildningen i FIGet. Pia är Utbildad vid GIH och är fd. innebandyspelare på Elitnivå.

Sagt av Pia

” Att integrera teori och praktik är viktigt för din förmåga att utvecklas. Friidrottsgymnasiet är en treårig tid som kan ge dig perfekta förutsättningar för att lyckas på seniornivå. Detta är ett steg på vägen.”